Kilka prozdrowotnych rad dla dorosłych

Kontynuujemy kampanię informacyjną dotyczącą prozdrowotnych walorów sportu oraz profilaktyki zdrowia, a dzięki wsparciu Partner Medyczny Fundacji Pogoń Szczecin Football Schools - Doktor Spondylus - udostępniamy materiał dla kolejnej grupy wiekowej – dorosłych.

Zadanie "Promocja aktywności sportowej w społeczeństwie poprzez organizację turnieju międzypokoleniowego "Tata i ja" oraz kampanię informacyjną dotyczącą zdrowego stylu życia” jest dofinansowane ze środków Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej, których dysponentem jest Minister Sportu i Turystyki w ramach Programu Sport dla Wszystkich 2022.
Jak zapobiegać problemom zdrowotnym w dorosłym życiu ?

Czas dorosłości to okres, w którym aktywność ruchowa ma ogromne znaczenie i powinna nieodłącznie towarzyszyć naszemu życiu. Dla tych, którzy poświęcili się uprawianiu sportu, to często okres profesjonalizacji. Dla innych to po prostu radość z każdej aktywności ruchowej, dobre samopoczucie i pozytywne endorfiny.

Nadal wspólnym mianownikiem, nie oglądając się na intensywność sportowych wyzwań, pozostaje zachowanie zasad profilaktyki zdrowotnej oraz czynności wspierających trening. Jak w każdym opisywanym wcześniej przypadku, niezależnie od wieku, podstawę stanowi regularna diagnostyka. Wraz z upływającym wiekiem potrzebujemy większej ilości informacji diagnostycznych, ponieważ ten mijający czas to również pojawianie się kolejnych ograniczeń w naszych możliwościach.

Okresowej kontroli narządu ruchu powinna towarzyszyć zwiększona uwaga na aspekty takie jak np. regularna analiza składu masy ciała, diagnostyka laboratoryjna w zakresie występujących niedoborów witamin i minerałów i praca nad właściwymi nawykami żywieniowymi. To właśnie w pierwszej kolejności dobry schemat żywieniowy powinien uzupełniać nasze zapotrzebowanie, a dodatkowa suplementacja powinna się pojawić w przypadku, kiedy tego zapotrzebowania w sposób naturalny nie jesteśmy w stanie pokryć. Z taką sytuacją mamy do czynienia najczęściej w przypadku profesjonalnych sportowców – tu intensywność treningu i zwiększone zapotrzebowanie energetyczne wymaga zaawansowanej suplementacji.

Kolejnym ważnym elementem o charakterze profilaktycznym jest regularna diagnostyka kardiologiczna. Serce też ma swoje możliwości i właśnie do nich powinniśmy dostosowywać intensywność naszych dokonań sportowych. A jeżeli do tych regularnych działań dołożymy diagnostykę morfologiczną to będziemy w stanie z wyprzedzeniem reagować na pojawienie się przewlekłych schorzeń takich jak choroby naczyniowe czy cukrzyca. Te wszystkie elementy to ważny aspekt planowania swojej aktywności. Po prostu badajmy się i zapobiegajmy.

Tyle o profilaktyce, żeby nikogo nie przytłoczyć. Ale załóżmy, że wyniki są w porządku (czego wszystkim życzymy), a my po prostu chcemy się mniej lub bardziej poruszać. Tak jak dzieci i młodzież, nie zapominajmy o rozgrzewce. W wieku dorosłym jej znaczenie jeszcze narasta. Dbajmy o prawidłowy oddech podczas wykonywania ćwiczeń a w przypadku wątpliwości skorzystajmy z diagnostyki spirometrycznej i pomóżmy sobie dodatkowymi ćwiczeniami oddechowymi. Nie zapominajmy dobrze dobrać obuwie zapobiegając problemom w obrębie stóp. I nie obawiajmy się od czasu do czasu wpaść do specjalisty fizjoterapii i rehabilitacji na masaż lub terapię wyrównującą nasz dysbalans mięśniowy, który może występować w przypadku dyscyplin nierównomiernie obciążających nasz aparat ruchu. Reagujmy natychmiast na pojawiające się kontuzje bo w ten sposób ograniczymy czas powrotu do zdrowia i nauczymy się im zapobiegać w przyszłości.

Dorosłość wymaga odpowiedzialności. Ćwiczcie, ruszajcie się, czerpcie z ruchu radość. Dbajcie o profilaktykę a Wasz ruch odwdzięczy się zdrowiem na długie lata. I bądźcie przykładem dla młodszych, bo to właśnie od Was czerpią wzorce zachowań.
Sportowe pozdrowienia dla Wszystkich !!!