Szesnastka z awansem

Od nowego sezonu 2020/2021 szesnastu reprezentantów Pogoń Szczecin Football Schools swoją piłkarską przygodę będzie kontynuowało w Akademii Pogoni Szczecin. – Przenosiny chłopaków do Akademii potwierdzają, że nasza współpraca przynosi wymierne efekty. Zwłaszcza, że z roku na rok ta liczba jest coraz większa – mówi trener koordynator, Dominik Rutkiewicz.

Najstarszym zawodnikiem trafiającym do drużyn selekcyjnych Akademii jest urodzony w 2007 roku Michał Juda, trenujący na co dzień w Przecławiu u trenera Dominika Rutkiewicza. Michał został włączony do drużyny trampkarzy młodszych, prowadzonej przez trenera Macieja Majaka.

Z Przecławia od trenera Karola Izdebskiego do Akademii powędruje Ignacy Barański (jeden z dwójki chłopców urodzonych w 2011 roku), który będzie trenował pod okiem trenera Jarosława Grzegorowskiego w drużynie orlika młodszego. Drugim z młodych adeptów jest Marcel Klimek, który na Twardowskiego przenosi się z lokalizacji Szczecin-Centrum.

W dwóch ekipach żaków Akademii miejsce znalazło aż trzynastu zawodników. Do zespołu trenera Marka Łukasiaka dołączą: Ivo Fate, Michał Chudziak, Carlos Korczak – Maszka, Adrian Głowacki, Paweł Czerkasow, Dalmar Mohamed,  Adam Żmurkow oraz Oliwier Żygłowicz. Pod skrzydła trenera Karola Izdebskiego trafią zaś: Franciszek Bryśkiewicz, Julian Maciejkiewicz, Michał Koziełło, Przemysław Kutnik, Maksymilian Narkiewicz – Jodko. Wszyscy wyżej wymienieni chłopcy swoją przygodę z piłką zaczynali u trenerów Tomasza Binkowskiego, Grzegorza Tarasewicza, Jarosława Grzegorowskiego oraz Kacpra Woźniakowskiego.

- Cierpliwość, systematyczność, olbrzymia chęć wspólnej zabawy oraz ogromne zaangażowanie rodziców - głównie te czynniki miały wpływ na systematyczny rozwój najmłodszych chłopców. Jest to wspaniała nagroda dla całej dziesiątki chłopców, która awansowała z mojej grupy. Na pewno nie byłoby to możliwe gdybyśmy nie byli częścią Pogoni Szczecin – podsumowuje trener Kacper Woźniakowski.