Wróciło święto dziecięcej piłki - Pierwsza Piłka!

Młodzi zawodnicy Pogoni Szczecin FS wrócili do sztandarowych rozgrywek ZZPN – Pierwszej Piłki, które od blisko 5 lat cieszą się wielkim zainteresowaniem wśród zespołów z całego województwa. W tym roku w turniejach weźmie udział 36 naszych drużyn

Idea współzawodnictwa, promowanie zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej to spójne wartości, które przyświecają fundacji PSFS, a także są wynikiem organizacji rozgrywek Pierwszej Piłki. Cotygodniowe turnieje dostarczają wielu emocji, pięknych bramek i udanych dryblingów, a wszystko to w duchu idei fair play.

Pierwsza piłka to świetna możliwość do rozwoju dla młodych piłkarzy przez to, że mogą nabierać doświadczenia poprzez rywalizację z innymi drużynami i zawodnikami. Z każdym turniejem widzę postęp u swoich zawodników. Widzę, ile się uczą dzięki regularnym występom w rozgrywkach - komentuje rozgrywki trener grupy granatowej rocznika 2015, Mateusz Stolarczyk.

Zespoły są przydzielane do grup, tworzonych na podstawie lokalizacji oraz poziomu zaawansowania danych drużyn. Każda z nich jest gospodarzem turnieju, podczas którego rozgrywki są prowadzone w systemie „każdy z każdym”. Co istotne, podczas Pierwszej Piłki są prowadzone tabele wyników. Dzięki temu spada presja zwyciężania za wszelką cenę, a pierwszoplanową ideą jest rozwój każdego zawodnika.

Tutaj nie ma przegranych, każdy zawodnik wychodzący na boisko jest już wygranym, ponieważ najważniejszy jest sam udział w turnieju. Brak tabel i wyników zdejmuje z zawodników dodatkową presję, co pozwala im czerpać większą radość z gry - opisuje rozgrywki trenerka grupy bordowej rocznika 2017, Paulina Wojtarowicz.

Poza zmaganiami na boisku, turnieje Pierwszej Piłki to także okazja do spędzenia wspólnie czasu i nawiązania nowych relacji. Pomagają w tym często angażujący się rodzice, którzy organizują poczęstunki, urozmaicając młodym zawodnikom czas.

Oprócz zawodników i trenerów, turniej ten tworzą również rodzice, którzy przygotowują poczęstunek dla innych drużyn, z którego można skorzystać w czasie przerwy między meczami. Pierwsza Piłka to świetna inicjatywa, gdzie liczy się głównie rozwój zawodników, a także satysfakcja oraz radość z gry, a nie presja na zwycięstwo - dodaje trenerka Paulina Wojtarowicz.

Rozgrywki Pierwszej Piłki dają możliwość rozwoju zawodnikom, przy jednoczesnej radości z grania w piłkę nożną. Poza wartością sportową, aktywne spędzenie wolnego czasu integruje środowisko, powodując, że dziecięcy turniej staje się prawdziwym, piłkarskim świętem.